Kategorier
Okategoriserade

Zarah-dagen 2024

Olivia Stevens sjöng om Zarah Leander och underhöll med pianisten Gunnar Åkerhielm med ett uppskattat program.

Årets Zarah-dag den 19 juli blev en lyckad eftermiddag med musik, sång, intervjuer och föredrag i Häradshammars Bygdegård på Vikbolandet.

Under medlemsträffen berättade organisten Martin Riessen initierat om orgelmusik och kompositörer under andra världskriget. Samlaren Nisse Bertilsson berättade om och lämnade över sin stora samling av 78-varvare med Zarah Leander, som museet har köpt av Nisse.

Skådespelaren Jörgen Mulligan utsågs till Zarah-sällskapets hedersmedlem och mottog ett diplom. Sångerskan Olivia Stevens och pianisten Gunnar Åkerhielm underhöll med ett uppskattat Zarah-program som spelats i Sverige och USA. Östgötateaterns Henrik Johansson intervjuade filmvetaren Stig Björkman om filmhistoria under andra världskriget och den norske författaren Bjørn-Erik Hanssen, som släpper en bok om Zarah Leander på norska.

Smörgåstårta serverades och ett hundratal medlemmar och publik njöt av dagens program. Vi tackar våra fantastiska och ideella funktionärer, guider och styrelse för insatser i kök och museum!

Jörgen Mulligan utsågs till hedersmedlem.
Henrik Johansson intervjuar Bjørn-Erik Hanssen.
Kategorier
Okategoriserade

Zarah-dagen 19 juli 2024

Zarah-dagen 19 juli 2024
Fredag 19 juli är det dags för Zarah-dagen igen! Vi börjar som vanligt med medlemsträff i Zarah Leander-museet på Vikbolandet kl 13.00. Information om aktuellt i museet och Zarah Leander-sällskapet och organisten Martin Riessen kåserar om tysk kyrkomusik under 1930-talet. Eftermiddagsfika med Härsmekaka.
Kl. 15.00 blir det offentligt arrangemang i Häradshammars bygdegård. Östgötateaterns Henrik Johansson samtalar med författaren och film- regissören Stig Björkman om tysk film under UFA-tiden, samt med den norske författaren och manusförfattaren Bjørn-Erik Hanssen om hans Zarah-biografi ”Førførelsens kunst”, som kommer ut kring årsskiftet.
Efter en kort paus med förfriskningar blir det musikalisk Zarah- föreställning med Olivia Stevens, sångerska och skådespelare som bl a gjort föreställningen ”Zarah – komplex, kontroversiell, storslagen!” i Sverige och utomlands. Vid pianot: Gunnar Åkerhielm. Vi avslutar som vanligt med mingel kring smörgåstårta ca kl 17.00. Arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.


Anmälan senast 12 juli till info@zarahleander.se eller Lars-Olof Johansson tel/sms 070-659 42 64.
Entré medlemmar 250 kronor inkl medlemsträffen, kaffe och mingel. Övriga 300 kr för den offentliga föreställningen, inkl mingel.

Sommaröppet
Lördagar 1 juni – 31 augusti kl 11-14 håller vi öppet i museet samt servering av kaffe o våfflor i Yxnöstugan. Medlemmar har fri entré till museet! Skulle du ha vägarna förbi någon annan gång, hör av dej så försöker vi ordna fram någon museivärd. Stängt 22/6.


Lördagarna den 29 juni och 31 augusti kan du också träffa estradören Mattias Enn som museivärd på museet och han ger ett musikaliskt Zarah-program båda dagarna kl 14.00. Fri entré för medlemmar. Entré till museet och konsert 50 kr. Ingen föranmälan.

Kategorier
Okategoriserade

Sommaröppet & Våffelkafé

Zarah Leander-museet i Häradshammars Bygdegård på Vikbolandet och Våffelkaféet i Yxnöstugan i parken öppnar för säsongen!

Alla lördagar från 1 juni till 31 augusti 2024. Stängt Midsommardagen 22 juni. Entré till museet 50 kr. Medlemmar fri entré.

Missa inte Zarah-dagen fredag 19 juli! Program meddelas inom kort.

Temautställningen 2023-2024 ”Tack vare Karl Gerhard!” om Sveriges store och modige revykung och Zarah Leanders vän och läromästare fortsätter.

Estradören Mattias Enn sjunger Zarah! Lördag 29 juni kl 14:00 och lördag 31 augusti kl 14:00 på museet. Musikprogrammet ingår i entrén till museet (50 kr). Medlemmar fri entré.

Övriga öppettider enligt överenskommelse. Kontakta ordf. Lars-Olof Johansson tel/sms 070-6594264 – även med kort varsel.

Kategorier
Okategoriserade

Zarah på Zoom 19/5

I ett öppenhjärtigt och generöst samtal berättar Zarah Leander om sitt långa artistliv – varvat med musik – i en mycket sällan spelad radiointervju från 1977 ute på Lönö inför journalisterna Nils Berman och Nils Rundgren. Vi får höra om debuten 1929, revyåren hos Karl Gerhard, filmstjärnetiden i Berlin samt detaljerade möten med Tredje rikets infama maktherrar, via de tysta åren i karantän och comebacken i Malmö. Längd 1 timme och 40 min med paus. Värd Mattias Enn, vice ordförande. Detta är det andra Zoom-mötet av fyra för i år 2024.

Söndag 19/5 kl 18:00 – ”Zarah på Zoom”.

  • Hur går det till rent praktiskt? Jo, som medlem kan Du anmäla din närvaro via info@zarahleander.se eller till vår ordförande Lars-Olof Johansson på sms/tel 070-6594264.
  • Ett par dagar före den 19/5 får Du en Zoom-länk via mejl, som Du ska använda för att kunna ansluta till mötet.
  • Söndagen 19/5 vid c:a kl 17:50 klickar Du på Zoom-länken, som Du fått i mejlet, och då ska Du kunna ansluta till Zoom-mötet och oss andra och höra intervjun. Endast på detta sätt kan Du ansluta till mötet.
  • Är Du inte medlem? Bli gärna det idag! Swisha 100 kr till 123 518 52 28 eller via bankgiro 344-7687 (Zarah Leander-sällskapet) och Du får flera förmåner, rabatter, Zoom-möten samt fri entré till Zarah-museet på Vikbolandet.
  • Vi ses på söndag 19/5 kl 18:00. Välkomna!

Lyssna på ett smakprov ur intervjun: https://youtu.be/0UC25Eh2hAE?si=Bh50UVX9Uyy5eQvQ

Kategorier
Okategoriserade

Zarahs födelsedag!

Jonas Gardell berättade med humor och allvar om sin senaste bok ”Fjollornas fest”, intervjuad av Östgötateaterns produktionschef Henrik Johansson, nyinvald i Zarah Leander-sällskapets styrelse.
Skådespelerskan Julia Küster underhöll med sin pianist Kristin Stenerhag.
Manusförfattaren till Östgötateaterns kommande Zarah Leander-föreställning 2025, Bengt Braskered, och Östgötateaterns chef Nils Poletti i samtal med Henrik Johansson.

Zarah Leander firades rejält på 117-årsdagen med årsmöte, teatersamtal och artistframträdande i Häradshammars bygdegård på Vikbolandet. Söndagen 17 mars 2024 – två dagar efter Zarahs riktiga födelsedag den 15 mars – möttes publiken av författaren och komikern Jonas Gardell, som underhöll och berättade med humor och allvar om sin nya bok ”Fjollornas fest”. Och i ett teatersamtal med manusförfattaren Bengt Braskered och Östgötateaterns chef Nils Poletti samtalade produktionschefen Henrik Johansson om den kommande Zarah Leander-föreställningen ”Die Leander” med premiär 15 februari 2025 i Linköping på Östgötateatern. Skådespelerskan Julia Küster, som har huvudrollen som Zarah i föreställningen, bjöd på några musikaliska smakprov till publikens stora förtjusning ihop med pianisten Kristin Stenerhag.

I köket och kring arrangemanget arbetade styrelsens representanter och ett särskilt tack till Åsa Birgersson, som vi gärna kallar vår husfru.

P.S. Tack Roger Myrén för bilderna!

Bubbel och ”gnafs”, vi kallar tilltugg på östgötska.
Föreställningen ”Die Leander” med Julia Küster har premiär 2025 på Östgötateatern i Linköping och spelas därefter i Norrköping.
Norrköpings Tidningar rapporterade från söndagen 17 mars.
Kategorier
Okategoriserade

Die Leander – Premiär 2025

Östgötateatern uppmärksammar Zarah Leander i en nyskriven musikteaterföreställning av Bengt Braskered och i regi av Nils Poletti och med Julia Küster i huvudrollen. Premiär 15 februari 2025 i Linköping.
Vi önskar lycka till, följer arbetet och bistår med det material och den kunskap vi kan.


Lars-Olof Johansson, ordförande i Zarah Leander-sällskapet.
Mattias Enn, vice ordförande.

https://www.ostgotateatern.se/pa-scen/die-leander

Kategorier
Okategoriserade

Årsmöte med Jonas Gardell

ZARAH LEANDER-MUSEET SÖNDAG 17 MARS

Vi kallar till årsmöte i Zarah Leander-sällskapet och firar Zarah Leanders födelsedag med ett framträdande av komikern och författaren Jonas Gardell som bland annat berättar om sin nya bok ”Fjollornas fest”.
Skådespelerskan Julia Küster sjunger och Östgötateaterns chef Nils Poletti berättar om en kommande Zarah Leander-pjäs med premiär 2025. 
Östgötateaterns produktionschef Henrik Johansson är värd under dagen. 
SÖNDAG 17 MARS KL 15:00 ZARAH LEANDER-MUSEET i Häradshammars Bygdegård på Vikbolandet. Årsmötet med kaffe för medlemmarna börjar 13:00 i Pelarsalen, en trappa ned.
Entré 250 kr till hela dagen. Medlemmar 200 kr.
Eftermingel med ”gnafs”.
Anmälan: info@zarahleander.se eller via Lars-Olof Johansson, ordförande, på tel 070-6594264.

Kategorier
Okategoriserade

ZARAH PÅ ZOOM 2024

ZARAH PÅ ZOOM 2024
Nu är programmet klart för våra digitala medlemsträffar i Zarah Leander-sällskapet under nästa år, så teckna gärna medlemskap idag och notera följande datum:

• Söndag 25/2 kl 18:00 – ”Jazzgossen” – Hasse Ekmans klassiska film från 1958 om Ernst Rolf, Karl Gerhard, Zarah Leander och en svunnen revyepok.
• Söndag 19/5 kl 18:00 – ”Porträtt av en diva” – En sällan spelad, intressant och öppenhjärtig radiointervju med Zarah från 1977 med Nils Berman.
• Söndag 22/9 kl 18:00 – ”Heimat” – Zarahs egen favoritfilm från 1938 under UFA-tiden i Berlin. Svensk text.
• Söndag 24/11 kl 18:00 – ”En afton i arkivet” – Mattias Enn blandar och spelar klipp ur Zarahs digra arkiv från radio och TV.

HUR BLIR MAN MEDLEM?
• Är du redan medlem så får du inom kort ett mejl eller ett brev från Zarah-sällskapet med info om hur du betalar medlemsavgiften inför 2024.
• Om du vill bli ny medlem redan nu, mejla namn och kontaktuppgifter till info@zarahleander.se eller kontakta ordförande Lars-Olof Johansson på 070-659 42 64.
• Ett medlemskap (100 kr/person) ger fri entré till Zarah Leander-museet på Vikbolandet och tillgång till fyra Zoom-möten samt rabatter vid våra evenemang och konserter.

Vänliga hälsningar,
Mattias Enn, vice ordförande

Kategorier
Okategoriserade

Zarah x 3 idag!

Trippelhändelser för Zarah Leander idag söndag 19 november 2023! Först styrelsemöte med riktlinjer inför 2024 och sedan föreställningen ”Kungen kommer!” av och med estradören Mattias Enn på Zarah-museet kl 15:00, med en glad och fulltalig publik!


Kl 18:00 möttes ett 25-tal medlemmar för ”Zarah på Zoom” där vi såg TV-programmet ”Året runt på Lönö” från 1972. Nuvarande ägarna till Lönö, Per och Ylwa Westerberg, guidade oss runt bland fotografier från Jacob Wahrens (förste ägaren) och Zarahs dagar, som ägde Lönö från 1939 till 1981.


Tack ordförande Lars-Olof Johansson, styrelse, personal och guider!

Kategorier
Okategoriserade

Kungen kommer!

Estradören Mattias Enn besjunger våra regenter genom tiderna i revy och visa – från Vasa till Bernadotte med historia, humor och hjärta. Musik, visor och kupletter i en anda av Carl Michael Bellman, Evert Taube, Karl Gerhard och Kar de Mumma. 

Söndag 19/11 kl 15:00 på Zarah Leander-museet, i Häradshammars bygdegård på Vikbolandet. En timmes föreställning utan paus.

175 kr icke medlem inkl kaffe och kaka. 150 kr för medlemmar inkl kaffe och kaka. Serveras från kl 14:00.

Boka biljetter: info@zarahleander.se eller sms till 070-659 42 64 (ordf. Lars-Olof Johansson).