Flickan Zarah

Den femtonde mars 1907 föddes Zarah Stina som det tredje barnet till Mathilda och Anders Hedberg i Karlstad. De hade tidigare två söner och Zarah fick senare två småbröder till. Pappan var fastighetsmäklare och mor Mathilda var ”fältherre i 10 rum, hall, kök, skafferi och tvättstuga” skriver Zarah i sina memoarer.

Zarah började i flickskola 1914 och gick där fram till 1922. Efter skolan gick hon olika kurser i ämnen som lärde ut vad en hustru skulle kunna på den tiden.

Hela sin uppväxt närde hon drömmen att bli artist, men hon hade i sina egna ögon naturen emot sig, ”hon var som trettonåring 172 cm lång, hade storlek 40 i skor och konstigt rött hår och fräknar”.

När Zarah var 17 år fick hon möjlighet att följa med föräldrarnas vänner, Rut och Vladimir Silverhielm till Riga i Lettland. Hon skulle vara sällskap till Tant Rut under deras sex månader långa vistelse där. Det blev en tid av nöjen, de gick på teater, konserter, de spelade och sjöng. Där i Riga vågade Zarah börja sjunga, uppmuntrad av Tant Rut. Zarah fick blodad tand när hon märkte att det blev sång och att det höll. Hon fick veta att hon var kontraalt – en mörkare röst än vanligt –  och med Tant Ruts hjälp stärktes hennes drömmar, hon skulle bli stjärna, enkelt och självklart.

Hennes första kärlek, Östen, öppnade hennes ögon för dramatiken och de läste Shakespeare tillsammans.

1926 provade Zarah till Dramatens elevskola, men klarade inte provet.  Omdömet om henne var: en stilig flicka, men totalt obegåvad!

Hon provsjöng även för John Forsell, som sa om henne att hon hade ett parant yttre, men skrek för mycket. Han rådde henne att gå till operetten.