Kategorier
Okategoriserade

Boel Forsell Jacobson död

Boel Forsell Jacobson (1927-2022) besöker Zarah Leander-museet på Vikbolandet.

Boel Forsell Jacobson, Zürich, Schweiz, dotter till Zarah Leander, har avlidit i en ålder av 94 år. Närmast sörjande är barnen Lenah, Niklas, Ann och Malin med familjer, släkt och vänner.

Boels far Nils var adoptivson till prästparet Pontus och Hulda Leander i byn Risinge utanför Finspång på 1920-talet. Nils gick Dramatens elevskola och fick enstaka roller i ljudfilmens barndom. Att mor Zarah hade liknande teaterdrömmar höjde inte direkt stämningen i prästgården, och i hemlighet fick hon öva kupletter på utedasset. När revykungen Ernst Rolf kom till Norrköping 1929, sjöng Zarah upp för honom – och resten är teaterhistoria.

Mamma Zarah (1907-1981), dottern Boel (1927-2022) och sonen Göran (1929-2010).

Boel föds 1927 och lillebror Göran 1929. Barnen följer med sin mor – familjeförsörjaren och revyprimadonnan – till Stockholm, där operachefen John Forsells son, journalisten Vidar, friar till Zarah 1932 och adopterar barnen, som får styvfaderns efternamn. Skoltiden varvas med hemma-hos-reportage, där mor Zarah fotograferas med barnen i knät på alltmer fashionabla adresser som Östermalm, herrgården Lönö på Vikbolandet eller villan i Berlin, där modern var stor filmstjärna mitt under ett brinnande världskrig. Barndomen för Boel och Göran blev en sällsam blandning av gammeldags, sträng uppfostran och storstilade filmpremiärer med ljungande fotoblixtar och jublande folkmassor. Boel utvecklade dock ett måttligt intresse för kändisskap och teatervärlden och valde ett lugnt familjeliv. Men mor Zarahs humor, intelligens och röda hår samt fräknar gick i arv.

Boel mötte helsingborgaren och civilingenjören Sven-Gunnar Jacobson och bröllopet stod i Häradshammars kyrka 1949. Deras fyra barn föddes mellan 1950 och 1959 och makens arbete förde familjen till Schweiz. Somrarna tillbringades ofta i Sverige. Boel trivdes utomlands, men var svenska i själ och hjärta. Många journalister frågade, men Boel gav aldrig några intervjuer om sin världsberömda mor.

Nu har solen blivit skymd i Aniaras isblå rymd, och vi tvivlar på att goda gudar finns, som Gösta Rybrant skrev. Boel levde sin sista tid på ett äldreboende i Schweiz, nära familjen. För oss revy- och nöjeshistoriker har en sista, viktig länk till gåtan Zarah Leander brustit. Nog minns vi hur syrsor sjöng sin sång, för den som hade öra till att höra. Men det är också nästan allt vi minns.

Estradören Mattias Enn, Stockholm, vice ordförande i Zarah Leander-sällskapet

Se en minnesfilm över Boel, gjord av Mattias Enn: https://youtu.be/0q40eeDh0dE

Zarah Leander (1907-1981) och dottern Boel Forsell Jacobson (1927-2022) – privat bild från 1972.