Kategorier
Okategoriserade

Fullt hus på Zarah-museet!

Tvenne Zarah-tolkare på Zarah Leander-museet idag söndag 30/3:

Julia Küster, som gör succé på Östgötateatern i ”Die Leander” iklädd Zarahs kläder (Jörgens design) och Zarah-legenden Jörgen Mulligan! Julia Küster underhöll med pianisten Kristin Stenerhag till publikens stora förtjusning.

Ordförande Lars-Olof Johansson, styrelsen och ideella funktionärer medverkade idag.

Tack Henrik Johansson på Östgötateatern för att du ordnar så fina artister till Zarah-museet! ❤️

Museet har även öppet söndag 11/5 när Sven Angleflod sjunger Karl Gerhard. Boka biljett på info@zarahleander.se redan nu. Mer info senare!

Kategorier
Okategoriserade

Julia Küster till Zarah-museet!

JULIA KÜSTER TILL ZARAH-MUSEET!
Söndag 30 mars håller museet öppet kl 13-16 och kl 14 framträder sångerskan Julia Küster, som nu gör succé i Östgötateaterns utsålda musikföreställning ”Die Leander”, ihop med pianisten Kristin Stenerhag. Missa inte detta tillfälle!
Entré 100 kr inkl fika på plats. Mejla din anmälan på info@zarahleander.se eller till ordförande Lars-Olof Johansson på sms/tel 070-6594264.

Kategorier
Okategoriserade

Vernissage och årsmöte 16 mars

Mattias Enn, Lars Ek, Lasse Zackrisson, Gunilla Svantorp, Ove Säverman, Lars-Olof Johansson och Henrik Johansson.

Tack kära publik, medlemmar, medverkande och ideella krafter för att ni förgyllde vår söndag idag på Zarah Leander-museet!

Ordförande Lars-Olof Johansson höll i klubban och omvaldes på årsmötet och vi är glada att vårt medlemsantal ökar. Ett fyrtiotal medlemmar kom på årsmötet och ett sextiotal till invigningen av temautställningen om Jules Sylvain, skapad av Mattias Enn och Zarah Leander-sällskapet.

Estradören Mattias Enn öppnade och slutade med Sylvains allsånger. Dragspelslegenden Lars Ek underhöll och berättade om Sylvains ökända koffert med noter på Mallorca. Östgötateaterns produktionschef Henrik Johansson intervjuade författarna Ove Säverman och Lasse Zackrisson som skrivit två böcker om Sylvains liv och musik. Slutligen knöt nytillträdda landshövdingen Gunilla Svantorp ett blågult band – i stället för att klippa det – mellan Zarah och Sylvain och utställningen var invigd.

Vi njöt av dryck och ”gnafs” (= ’tilltugg’ på östgötska) som husmor Åsa Birgersson och alla underbara damer köket lagat. Stort tack!

Kategorier
Okategoriserade

Grattis Zarah på födelsedagen!

GRATTIS ZARAH PÅ FÖDELSEDAGEN!
🇸🇪🎂🇸🇪🎂🇸🇪🎂🇸🇪
Sångerskan, revyprimadonnan och filmstjärnan Zarah Leander föddes i Karlstad 15 mars 1907 och avled 23 juni 1981. Vid sin död hade hon sjungit över 3.000 visor och spelat in över 20 filmer i Sverige, Österrike och Tyskland.


• Zarah Leander-sällskapet bildades 2007 till Zarahs 100-årsjubileum och Zarah Leander-museet på Vikbolandet öppnade samma år.
• Vi har årsmöte den 16 mars i år för våra medlemmar kl 13:00 och vi har vernissage på en utställning om Jules Sylvain samt presenterar ett musikprogram med författarintervjuer för allmänheten kl 15:00.
• Vill du bli medlem? 100 kr per år. Stöd vårt ideella arbete och minnet av Zarah Leander. Läs mer under MEDLEM.

Kategorier
Okategoriserade

Vernissage 16 mars

SÅNG OM SYRSOR – Jules Sylvains liv och musik!
Vår nya temautställning, som öppnar söndag 16 mars, handlar om schlagerkompositören Jules Sylvain. Han skrev 800 melodier och var det främsta namnet bakom film- och revymusiken från en svunnen epok med Zarah Leander, Karl Gerhard, Ernst Rolf, Ulla Billquist, Åke Söderblom, Sickan Carlsson, Annalisa Ericson m fl.
Curator: Mattias Enn och Zarah Leander-sällskapets styrelse. Invigare blir Östergötlands nytillträdda landshövding Gunilla Svantorp. Utställningen pågår till hösten 2026.

• Årsmöte söndag 16 mars kl 13:00 för medlemmar i Zarah Leander-sällskapet med kaffe och en smygtitt på utställningen.
• Officiell invigning kl 15:00 med allsång, vernissage och författarsamtal med journalisten Ove Säverman och skivutgivaren Lasse Zackrisson, som nyss släppt boken ”Jules Sylvain: en inte fullt så enkel tulipan!”. Samt dragspelslegenden Lars Ek som berättar om Sylvains berömda koffert med noter. Henrik Johansson, produktionschef på Östgötateatern, är konferencier.

• Entré inklusive tilltugg till invigningen: 100 kr för icke-medlemmar. Medlemmar: 50 kr.

Anmälan till vernissagen kan göras redan idag via mejl info@zarahleander.se eller via sms till ordförande Lars-Olof Johansson 070-6594264.

Kategorier
Okategoriserade

BIFALL I LINKÖPING

Svenska Dagbladet hyllar ensemblen och Julia Küster i hennes roll som Zarah i pjäsen ”Die Leander” på Östgötateatern med premiär igår kväll i Linköping den 15 februari 2025.
Zarah Leander-sällskapet önskar lycka till i framtiden och välkomnar Julia Küster till Zarah-museet på Vikbolandet i vår.

Kategorier
Okategoriserade

Premiär lördag 15 februari!

PREMIÄR PÅ LÖRDAG FÖR ”DIE LEANDER”
Östgötateatern spelar en nyskriven pjäs om Zarah Leander. Premiär i Linköping 15/2 och i Norrköping 3/5.
Zarah Leander-sällskapet önskar Lycka Till!
Läs mer och boka biljetter: www.ostgotateatern.se

Kategorier
Okategoriserade

ZARAH HÖGST UPP!

Sminkören Alena och artisten Curt Delander framför klänningarna på utställningen.

Artisten Curt Delander från Bonn och hans väninna Alena kände och arbetade med Zarah Leander i Tyskland. Nu är de i Sverige för invigningen av utställningen om DIVOR på Millesgården som Robert Fux har curerat (nyord i svenskan!).

Curt har lånat ut en äkta Zarah-klänning – kolla vilken topplacering!

Besök www.millesgarden.se på Lidingö och njut av utställningen!

Kategorier
Okategoriserade

Den svenska divan!

DEN SVENSKA DIVAN!
Den svenska divan, dyrkad av Robert Fux
8 februari 2025 – 25 maj 2025 på Millesgården, Lidingö.

I februari förvandlas konsthallen på Millesgården till en katedral och ett vindlande spegelkabinett tillägnad den kvinnliga och queera stjärnans kraft i utställningen ”EXTAS! Den svenska divan”. Skådespelaren och dragartisten Robert Fux, känd från bl a Stockholms stadsteater och Dragrace Sverige har curerat utställningen. Här presenteras originalkostymer och unika föremål från ett sextiotal svenska divor; från operans, revyns och teaterns värld till filmens och showbizens glamour. Fux utforskar divans konstruktion och dynamiken mellan att dyrka och att bli dyrkad. I spektakulära installationer undersöks och hyllas den svenska divan och hennes kraft att lysa, inspirera och förändra.

I utställningen EXTAS! Den svenska divan har Robert Fux skapat ett personligt tempel, en katedral och ett vindlande spegelkabinett tillägnat den kvinnliga och queera stjärnans kraft, där de roller vi tilldelas i livet, och försöker spela till perfektion, synas in i minsta söm. Utställningen på Millesgården lyfter fram några av Sveriges mest lysande stjärnor – från operans, revyns och teaterns värld till filmens och showbizens glamour – och presenterar originalkostymer och unika föremål. Ordet extas beskriver känslan när tid och rum verkar upphöra, ett rus av de största känslorna som försätter både publiken och divan i ett upphöjt, nästan förlöst tillstånd. Hänryckningen är målet!

Utställningen presenterar scenkostymer från ett sextiotal svenska divor, från dåtid in i våra dagar, från Greta Garbo, Leila K och Birgit Nilsson till Camilla Henemark, Anita Ekberg, Git Gay och Unna Daj-Elecktra. Besökaren får beskåda heliga divareliker som Jenny Linds armringar, Zarah Leanders klänning och insamlade hår, smink från John Lind, Sveriges första dragshowstjärna, och operalegenden Christina Nilssons dödsmask.

”Jag har varit som en glittergrävling och rotat runt i museimagasin, kostymarkiv, teaterförråd och privata samlingar både i Sverige och utomlands i min jakt efter ikoniska scenkläder. Mycket har försvunnit, slängts eller glömts bort men efter mycket slit och detektivarbete har jag hittat guldkorn från legendariska uppträdanden. Att få visa det hårda arbetet och hantverket både på och bakom scenen är en dröm. Nu bygger jag ett tempel till den svenska divans ära!” – Robert Fux

Ordet ”diva” har sitt ursprung i latinet och betyder ”gudomlig, överjordisk kvinna” och har från början använts för att benämna utövare med särskild konstnärlig briljans. I utställningen får besökaren utforska delar av divans konstruktion och dynamiken mellan att dyrka och att bli dyrkad. I spektakulära installationer undersöks och hyllas den svenska divan och hennes kraft att lysa, inspirera och förändra.

”Det är hög tid att återta begreppet ’diva’ till sin ursprungliga innebörd. Jag vill hylla några av mina favoriter bland svenska scendrottningar som lyst upp vårt land genom tiderna. Deras mod, glitter och självklara platstagande har utan tvekan lärt mig att lagom aldrig är bäst!” säger Robert Fux.

Förutom glamourösa personligheter och storslagna rolltolkningar bjuder utställningen på en inblick i det hårda arbete som ligger bakom en glittrande yta. I utställningens biktbås berättar frisörer, designers, makeupartister och påklädare – personerna bakom scenen som alltid varit en del av divans universum – om sina roller i skapandet av divan.

Om Robert Fux
Curator för Extas! Den svenska divan är Robert Fux, skådespelare och dragartist. Han tillhör Stockholm stadsteaters fasta ensemble men har även synts i roller på Kungliga Operan samt som programledare för ”Dragrace Sverige” på SVT. År 2024 tilldelades han Thaliapriset för sina sceniska insatser.

Co-curator: Magdalena Hammar, konsthistoriker.

Medverkande institutioner och inlånare: Kungliga Operan, Dramaten, Stockholms stadsteater, Scenkonstmuséet, Dansmuséet, Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Blekinge Läns Museum, Smålands Museum, Birgit Nilsson Museum, Confidencen, Zarah Leander-museet samt ett flertal designers och privata samlare.

Foton: Birgit Nilsson/Kungliga Operan fotograf Enar Merkel Rydberg, Christina Nilsson/ Nationalmuseum, Elecktra/foto Anna R, Greta Garbo/AB Svensk Filmindustri 1924 Foto Julius Jaenzon, Leila K/foto Stefan Holm Mardo, Zarah Leander/foto Gröna Lund och Robert Fux/Foto Nikola Stankovic

https://www.millesgarden.se

Kategorier
Okategoriserade

SÅNG OM SYRSOR – vernissage söndag 16/3

SÅNG OM SYRSOR – Jules Sylvains liv och musik

Vår nya temautställning handlar om schlagerkompositören Jules Sylvains liv och musik. Han skrev 800 melodier och var det främsta namnet bakom film- och revymusiken från en svunnen epok med Zarah Leander, Karl Gerhard, Ernst Rolf, Ulla Billquist, Åke Söderblom, Sickan Carlsson, Annalisa Ericson m fl.

Curator: Mattias Enn och Zarah Leander-sällskapets styrelse. Utställningen pågår till 2027.

Årsmöte söndag 16 mars kl 13:00 för medlemmar i Zarah Leander-sällskapet med kaffe och en smygtitt på utställningen. Officiell invigning kl 15:00 med allsång, vernissage och författarsamtal med journalisten Ove Säverman och skivutgivaren Lasse Zackrisson, som nyss släppt boken ”Jules Sylvain: en inte fullt så enkel tulipan!”. Entré inklusive enklare servering till invigningen: 100 kr för icke-medlemmar. Medlemmar: 50 kr.

Anmälan till vernissagen kan göras redan idag via mejl info@zarahleander.se eller via sms till ordförande Lars-Olof Johansson 070-6594264.